Skoči do osrednje vsebine
  • Reklamacije
  • eKomunala
  • Najdi

Kompostiranje / ločeno odlaganje bioloških odpadkov!

Jesen je najbolj primeren čas da se lotimo zlaganja kompostnega kupa, saj je še vedno dovolj toplo, sonce pa ne pripeka več z vso močjo. Prav tako se jeseni nabere dovolj listja in vrtnih ostankov, da lahko začnemo pripravljati kompost.
Zakonodaja o ravnanju z biološkimi odpadki povzročitelje odpadkov prvenstveno napotuje na hišno kompostiranje, v primeru ko to ni možno, pa mora izvajalec javne službe poskrbeti za zbiranje in odvoz teh odpadkov. Na kompostni kup sodijo enaki odpadki, kot bi jih sicer odlagali v rjavo posodo.
Kompostiranje je povsem naraven proces razkrajanja organske mase, med katerim nastane visoko kvalitetno ekološko gnojilo. Kompost ima zelo visoko vsebnost humusa in začne na vrtu takoj razpadati v rastlinam dostopne snovi, zato je odlično gnojilo. Hlevski gnoj je v primerjavi s kompostom še nepredelana organska masa in potrebuje vsaj dva meseca da se spremeni v »hrano za rastline«.
Za postavitev kompostnika moramo izbrati primeren prostor, po navadi polsenčno lokacijo v bližini vrta. Priporočamo izbiro lesenega kompostnika, ki ga lahko naredite tudi sami iz desk ali starih palet, dobra alternativa je tudi kompostnik iz žične ograje. Če ste malo kreativni, pa si lahko izdelate kompostnik iz prepletenih leskovih ali vrbovih vej. Plastičnim in betonskim kompostnikom se izogibajte, saj ne pripomorejo niti k boljšemu kompostiranju niti k lepšemu videzu. Če imate dovolj prostora pa se lahko lotite kompostiranja tudi brez kompostnika, in sicer tako, da preprosto naredite kompostni kup.

Dokumenti za prenos

 
Tagi:
Oceni članek:
4.7

x