DNEVI DEDIŠČINE EVROPSKIH POKOPALIŠČ

Datum objave: petek, 31. maj 2024

Pridružili smo se mednarodnemu projektu, ki je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije. Pokopališča so v lokalnem okolju prostor, ki ga vsi obiskujemo. Cilj evropskega projekta je, da bi imela pokopališča večji ugled in da bi prispevali k njihovemu trajnostnem preoblikovanju.

To med drugim pomeni, da bi bili grobovi urejeni in zasajeni z rastlinami, ki so odporne na sušo. Pokopališča so kraji spomina in tudi pomemben del kulturne dediščine. Na njih počivajo meščani, ki so dali pečat naši zgodovini. Novomeška Komunala upravlja pokopališča: Srebrniče, Ločna, Šmihel, Prečna in Stranska vas. Na njih so grobovi, ki so kulturni spomenik lokalnega pomena. Skrbništvo nad njimi je v okviru javnega razpisa prevzelo naše podjetje. To pomeni, da skrbimo za urejanje in zasaditev teh grobov.

Mednje spada grob Primičeve Julije, Prešernove muze, ki je bila del življenja tudi Novomeščanka in počiva na šmihelskem pokopališču. Na pokopališču v Ločni med drugim skrbimo za urejenost groba pisatelja Janeza Trdine, ki je živel v našem mestu. Kdo se ne spomni njegovih Bajk in povesti o Gorjancih in drugih del o šegah in navadah Dolenjcev.

Omenjena grobova sta urejena in zasajena s trajnicami: Sivka (Lavandula), Panešplja (Cotoneaster), Kosteničje (Lunicera) in sezonska rastlina Japonska mirta (Cuphea hyssopifolia). Rastline so odporne na sušo, privabljajo pa tudi čebele in druge opraševalce.

S primeri dobre prakse trajnostnega urejanja grobov, ki so v našem prostoru kulturni spomenik, smo malce prehiteli zamisel v okviru evropskega projekta.

Vsebinsko kazalo