KRANJSKA SIVKA JE POSTALA NOVOMEŠČANKA

Urbano čebelarstvo

Datum objave: ponedeljek, 27. maj 2024

Projekt urbanega čebelarstva smo lansko leto začeli razvijati tudi v Novem mestu. Vanj smo pritegnili: Center biotehnike in turizma Grm, Šolski center NM, Knjižnico Mirana Jarca in Mestno občino Novo mesto. Pridružil se nam je tudi Zavod čebela. Z različnimi dejavnostmi širimo pomen čebelarjenja v mestu. Naše mesto ob prelepi Krki ima veliko zelenih površin, ki so raj za čebele. Marljive mestne živalice so najprej potrebovale svoj dom. Dobile so ga v nakladnih panjih. Po načrtu novomeškega Centra biotehnike in turizma Grm so jih izdelali dijaki in študenti Šolskega centra. Center Grm ima izkušnje s čebelarjenjem, zato nam bodo dijaki in študenti pomagali pri zasaditvi medovitih območij v mestu. 

Gotovo ste v mestu opazili table, s katerimi smo opremili travniške površine, ki jih ne kosimo, dokler čebele in drugi opraševalci ne opravijo svojega dela. Takšno območje je tudi pri Knjižnici Mirana Jarca. Ob Svetovnem dnevu čebel smo poskrbeli za prevoz 3D čebele, ki je bila na ogled pred knjižnico. V projekt smo v sodelovanju s knjižnico pritegnili mlade. Šolarji so na likovnem natečaju izdelali risbice, ki so razstavljene v knjižnici. V prihodnje si jih bomo ogledali tudi na pročelju.

Še nekaj dejavnosti, ki smo jih ob letošnjem dnevu čebel pripravili skupaj s knjižnico:  v parku rastoče knjige smo postavili dva panja s 140 tisoč mestnimi čebelami. Skrb zanje je prevzela knjižnica. Načrtujemo nove tematske in doživljalske poti in dogodke, ki bodo zanimive za vse generacije.

Panje je dobil tudi Zavod čebela, v katerem se s čebelarjenjem ukvarja že več generacij.  V prihodnjih dneh bomo s panjem opremili tematsko pot ob Centru biotehnike in turizma Grm.

Urbano čebelarstvo v mestu je zaživelo. Zadovoljni smo, da nam je uspelo povezati različne inštitucije. Zahvaljujemo se jim za dosedanje delo in trud. Prepričani smo, da bomo vsi, ki se zavedamo pomena čebel v našem okolju, sodelovali tudi v prihodnje. Čebelarji imajo slogan Naj medi! Mi pa dodajamo, naj se razvija urbano novomeško čebelarstvo!

Vsebinsko kazalo