Mobilni telefoni

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Mobilne telefone je možno reciklirati. In je tudi nujno potrebno, saj je bilo glede na raziskave Strategy Analytics v letu 2007 prodanih 1,1 milijarde mobilnikov. Ne samo količina, skrb vzbujajoči so tudi materiali iz katerih so sestavljeni. Arzen, cink in svinec je le nekaj nevarnih snovi, ki jih vsebuje mobilni telefoni. Prav tako vsebuje tudi plastiko in kovine, nekatere med njimi zelo cenjene (srebro).

Kaj storimo z neuporabnim mobilnim telefonom

Odložimo ga v zbirnem centru ali v zbiralnicah za recikliranje OEEO.

Kako poteka reciklaža mobilnih telefonov


Postopki recikliranja mobilnikov so različni. Ponekod se ročno razstavijo in posamično izločijo vredne kovine, ostale materiale pa posebej pretopijo in pripravijo za ponovno uporabo.

80% mobilnega telefona je možno reciklirati, zato ga ne skrivajmo v predalu – reciklirajmo ga!


Novejša metoda recikliranja pa je bolj kompleksna. Ohišje mobilnikov se zmelje, da je lažje izločiti kovine, nato se pretopi in uporabi za odlitke. Kovine lahko izločijo tudi iz baterije. Plastiko iz delov mobilnika dobimo s topljenjem. Spominske čipe in druge vredne dele lahko ponovno uporabijo. Prav tako lahko ponovno uporabijo posamezne dele kot so tipkovnice, LCD ekrani, SIM kartice, antene, baterijski konektorji, tiskana vezja, leče, mikrofoni.


Kaj še lahko storimo


  •  ob zamenjavi mobilnega telefona je najbolje starega prinesti s seboj v trgovino, kjer bomo kupili novega;
  •  podarimo ga mlajšim v družini, saje lahko za nas star mobilnik, za nekoga drugega nov;
  •  podarimo ga na spletnih daritvenih portalih ali humanitarnim organizacijam.

Vsebinsko kazalo