Preprosta naravna sredstva za gnojenje vrta

Datum objave: torek, 09. maj 2017

Bližajo se sončni in toplejši dnevi, hkrati pa tudi čas, ko se bomo zadrževali na vrtovih in zemljo pripravljali na novo sezono sajenja. Ponujamo nekaj preprostih trikov za naravna gnojilna sredstva, ki jih lahko uporabite iz kuhinje ter so popolnoma neškodljiva in cenovno dostopna.
1. KAVNA USEDLINA (ostanek kave, ko jo popijemo), nam poveča vsebnost dušika v tleh, poveča kislost tal, poleg vsega pa bo v prsti večja vsebnost organskih snovi.
2. BANANINI OLUPKI prst obogatijo s kalijem, fosforjem, kalcijem. Olupek preprosto pokopljite v zemljo in se bo samo razkrojilo.
3. JAJČNA LUPINA je prav tako odlično gnojilo za naš vrt. Lupino skupaj z vodo vremo nekaj minut, nato pa poškropimo zemljo. Druga metoda je ta, da lahko lupine zdrobimo in jih potresemo po vrtu.
4. ČAJ IZ POKOŠENE TRAVE, se pripravi tako, da sveže pokošeno travo (1 vedro) damo v vodo, pustimo 3-5 dni, da se trava namaka v vodi. Čaj precedimo. Ta čaj se na koncu uporabi kot koncentrat gnojila in se 1 skodelica čaja zmeša z 10 skodelicami vode ter uporabi kot gnojilo na vrtu.
5. ČAJ IZ KOMPOSTA, priprava je enaka kot za čaj iz trave, razlika je ta, da je to organski kompost, ki prsti doda še ogromno mineralov in organskih snovi.

Vsebinsko kazalo