Pijmo vodo iz pipe!

Datum objave: ponedeljek, 22. maj 2017

Vedno več nas je, ki si postavljamo vprašanja o tem, kaj zares pijemo in katera voda je optimalno najboljša za naše zdravje.
Nalepka na plastenki vode vam obljublja čudovit izvir, ampak to še vedno ne pomeni, da boste v plastenki zares dobili čisto in predvsem neoporečno vodo. Po raziskavi sodeč je 40% delež vode v plastenki ravno iz pipe. Torej, z eno plastenko vode dejansko plačamo 1000 krat večjo ceno, kakor bi jo plačali, če bi pili tisto iz pipe.
SESTAVA PLASTENKE
Zanimivo je, da študije kažejo predvsem na to, da voda iz plastenke pogosto v sebi nosi benzen, arzen. To pa zaradi tega, ker je voda predolgo časa v plastenki ali pa je bila izpostavljena vročini. Zato, je na podlagi tega priporočljivo, da se plastenkam, za katere vemo, da so bile več časa v tisti trgovini, izogibamo.
Pomembno je, da se zavedamo, da večkrat, kot bomo uporabili plastenko, ki smo jo kupili, več možnosti bomo imeli za okužbo, saj te plastenke niso bile narejene za večno uporabo, ker čez čas začno prepuščati nekatere od bakterij, ki še zdaleč ne koristijo našemu zdravju.
Na plastenki pa bomo vedno našli oznake, ki razlagajo sestavo plastenke, zato smo predstavili nekaj najpogostejših:
• PET/-E – polietilen tereftalat
Plastenke so s to oznako v večini primerov namenjene enkratni uporabi. Obstaja možnost, da izpustijo potencialno nevarne snovi kot so antimon, acetaldehid, BPA in DEHA, zato se jih je najbolje izogibati. Omenjene snovi lahko zmotijo delovanje hormonov v telesu, spojina DEHA pa je na seznamu morebitno rakotvornih snovi.

• PVC (včasih tudi V) – polivinilklorid
Ta plastika izpušča dve strupeni kemikaliji – DEHP in BPA, ki obe motita delovanje endokrinov in hormonov v človeškem telesu. Kljub temu je to še vedno najpogosteje uporabljena plastika za plastenke.

• PC/PLA ali brez oznake – polikarbonat
To je najslabša mogoča plastika za živila, kajti izloča kemikalijo BPA. Večja izpostavljenost tej kemikaliji povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hibe pri rojstvu, fibroide v materničnem tkivu, raka na prsih in pri moških za zmanjšano količino semenske tekočine ter raka na prostati. Ta vrsta plastike se uporablja v bidonih, pisarniških aparatih za vodo in celo plastenkah za dojenčke.

• BPA- Bisfenol A
Bisfenol A ali skrajšano BPA je sintetična kemikalija, ki je v zadnjih letih prišla pod drobnogled zaradi številnih negativnih učinkov na živa bitja, ki so še posebej zaskrbljujoči zaradi njene vsesplošne razširjenosti. BPA med drugim najdemo v pločevinkah, plastenkah, plastični embalaži za shranjevanje hrane, v stekleničkah za dojenčke, posodah za mikrovalovno pečico in jedilnem priboru.
Za Bisfenol A je znano, da prehaja iz plastične embalaže v kateri so shranjena živila in v manjši meri tudi iz polikarbonatne plastike, še posebej takrat kadar embalažo peremo z agresivnimi detergenti.

UČINKI OPOREČNE VODE NA ZDRAVJE
• Nitrati lahko onesnažijo vodo in s tem predstavljajo veliko grožnjo novorojencem. V črevesju se nitrati pretvorijo v nitrite, ki naj bi prepričevali pri prenašanju kisika po krvi,
• Svinec v vodi lahko s sabo prinese probleme z ledvicami in visok krvni pritisk.

Vir: http://explicit.si/voda/

Vsebinsko kazalo