Kam in kako pravilno odložiti odpadek/surovino!

Datum objave: ponedeljek, 07. avgust 2017

Kam sodijo plastenke, v katerih ostane šampon?
Če kozmetičnega sredstva ne porabimo do konca, potem velja za nevaren odpadek. Odnesemo ga v zbirno reciklažni center. Najbolje je, da šampon in drugo kozmetično sredstvo porabimo do konca.
Kam z embalažo, ki je umazana od hrane?
Škatla, v kateri je bila pica, sodi med papir, če na njej ni ostankov hrane. V primeru mastnih madežev ali pa koščkov hrane, moramo kartonsko škatlo vreči v zabojnik za preostanek odpadkov. Enako velja za papir, v katerega je bil zavit pečen piščanec. Peki papir sodi v zabojnik za preostanek odpadkov.
Kako odlagamo biološke ostanke?
Odpadke v zabojnik ne odlagamo v plastičnih vrečkah vedno uporabimo biorazgradljive ali papirnate vrečke. Lahko odpadke odlagamo zavite v časopisni papir, papirnato vrečko od kruha ali papirnate kuhinjske brisačke. Med biološke odpadke sodijo tudi papirnate brisačke, robčki in prtički.
Kam pasji iztrebki?
Pasje iztrebke, ki naj bodo zaviti v ustrezne vrečke, odložimo med preostanek odpadkov.
Kam odložimo stiropor?
Stiropor sodi v zabojnik za embalažo, a le če gre za manjšo količino in manjše kose. Večji kosi in večje količine stiropora moramo odpeljati v zbirno reciklažni center.
Kam z razbitim steklom?
Ob menjavi oken steklo odpeljemo v zbirno reciklažni center. Razbito steklo sodi v zabojnik za steklo, a pozorni moramo biti na vrsto stekla. Avtomobilsko steklo sodi med kosovni odpad, barvano med steklo, izolacijsko, ognjevarno in ojačano steklo sodi med preostanek odpadkov.
Vsebinsko kazalo