Nič zavržene hrane s pametnimi nakupi

Datum objave: petek, 16. februar 2018

Zmanjševanje količin zavržene hrane od nas ne zahteva, da delamo prevale. Z majhnimi in preprostimi spremembami bomo uživali v bolj raznolikih obrokih in ob tem še prihranili. Med odpadki pristane veliko hrane, predvsem zato, ker porabe hrane ne načrtujemo, kupimo in pripravimo več hrane kot je potrebujemo, ostankov pa ne znamo s pridom izkoristiti.

• V trgovino ne hodite lačni, sicer boste zagotovo kupili ogromno nepotrebnih izdelkov. Vedno vzemite nakupovalni seznam. Določite dan ali dva v tednu za nakupovanje.
• Ne kupujte izdelkov samo zato, ker so v akciji. Ste resnično prepričani, da boste v naslednjih nekaj mesecih porabili XXL kanto olja?
• Hrano pojejte, zmrznite – ali ponudite hišnemu ljubljenčku. Vse je bolje kot pot v smeti.
• Roki trajanja niso božje zapovedi, so le orientacijsko sredstvo. Kakšen dan čez rok, ne bo nič narobe.
• Pred hladilnikom vedno sledite načelu PNPV – Prvi Noter, Prvi Ven. Prednost imajo sveže sestavine, konzerva fižola bo zdržala še do naslednje olimpijade.
• Neugleden kos zelenjave in zmehčana banana sta stvar oblike, ne vsebine. Izkoristite njune hranljive snovi za juho ali napitke.
• Kuhajte z glavo, ne z očmi. Če se spravljate v kuhinjo sestradani, od predvidene količine odštejte polovico – še to zna biti preveč.
• Enkrat na teden si pripravite obrok presenečenja. Iz omar zložite zalogo in presenečeni boste ugotovili, kaj vse skrivate doma.
• Igrajte se igro »izprazni hladilnik« in poskrbite, da bo lačna vaša slaba vest, ne vi. A ni prazen hladilnik lepo pogledati? Pet stvari na svojem mestu.
• Naložite si aplikacijo za kuharske recepte. Tako boste imeli ideje, kaj storiti s hrano, ki jo želite zavreči, vedno pri roki.

Kaj pa, ko jemo zunaj?
Če ne morete pojesti vsega, kar ste naročili, prosite natakarja, naj vam hrano zavije za domov. Nič sramotnega ni, če hrano, ki je niste mogli pojesti, odnesete s seboj in jo pogrejete za večerjo. Konec koncev ste zanjo plačali in sramotno je, da užitna hrana konča med odpadki. Mar ne?

Devet živil, ki jih lahko jeste po izteku roka uporabnosti
Običajno verjamemo številkam na embalaži, ki nas opozarjajo, kako dolgo lahko varno uživamo določena živila. Datum, imenovan rok uporabnosti, je pri nekaterih povsem smiselno upoštevati, obstajajo pa tudi živila, ki so užitna tudi, ko je ta že mimo.
Mleko - Teden dni po izteku roka na embalaži je mleko še dobro za uživanje. Če seveda ne spremeni vonja, okusa ali teksture.
Kečap - Če ga hranite v hladilniku, je užiten kar pol leta. Kadar na najem opazite plesen, ga zavrzite.
Olivno olje - Užitno je približno dve leti. A le ob pravilnem hranjenju, torej na temnem in hladnem mestu.
Kisle kumare - Če jih čuvate v hladilniku, lahko v že odprtem kozarcu zdržijo leto dni. Prav toliko tudi olive.
Kis - Njegov rok trajanja je neskončen.
Med - Dober med nikoli ne izgubi svojih lastnosti. Tudi njegov rok uporabnosti je torej neskončen.
Kava - Zavojček kave, ki ga še niste odprli, je uporaben od treh do šestih mesecev po pretečenem roku uporabe.
Maslo - Še dva tedna po pretečenem roku je uporabno, v zamrzovalniku pa lahko počaka kar devet mesecev.
Začimbe - Cimet, poper, rdeča paprika vse te začimbe so uporabne še dve leti po pretečenem roku uporabnosti. Hranite jih v stekleničkah ter na suhem in temnem mestu.

Vsebinsko kazalo