Informacije pilotnega projekta KS Žabja vas

Informacije pilotnega projekta individualnega zbiranja odpadkov v KS Žabja vas

Datum objave: četrtek, 18. januar 2024

V začetku letošnjega leta je Komunala Novo mesto d.o.o. pričela s pilotnim projektom individualnega zbiranja odpadkov v KS Žabja vas. Vsako gospodinjstvo je glede na število oseb v gospodinjstvu prejelo zabojnik za mešane komunalne odpadke in vrečko za zbiranje odpadne embalaže, ki jih morajo na dan odvoza odpadkov postaviti najbližje transportni poti (glede na posredovano mapo z vrisano transportno potjo).
Individualni sistem zbiranja odpadkov ali sistem zbiranja odpadkov »od vrat do vrat«, že uspešno uporablja večina občin v Sloveniji, kar pomeni, da vsak posameznik pravilno ločuje odpadke že na samem izvoru nastanka odpadkov, posledično izboljšujemo in povečujemo delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov.

Spremembe so stalnica v življenju in prav nič drugače ni pri odpadkih, saj podatki kažejo, da trenutni sistem in način zbiranja odpadkov, ne sledi trendu rasti odpadkov in povečanju deleža ločenega zbiranja odpadkov.
Odpadke proizvajamo občani sami, zato smo odgovorni in je prav, da zanje tudi ustrezno poskrbimo. Če ne bomo resno pristopili k ločevanju odpadkov, nas bodo odpadki dobesedno zasuli. Surovine, ki jih zbiramo ločeno (papir, steklo, embalaža), se preko predelave in reciklaže vračajo v ponovno uporabo, biološki odpadki pa so z ustreznim izločanjem (zabojniki za biološke odpadke ali kompostiranje v hišnih kompostnikih) pravilno predelani.
Ločevanje odpadkov ni izbira, ampak obveza vsakega posameznika!

Na nas se obračajo krajini in nam zastavljajo pogosta vprašanja, ki jih skupaj z odgovori navajamo:
1. Zakaj vrečka za embalažo? Zakaj ne zabojnik?
Gre za pilotni projekt, torej preučujemo več možnosti zbiranja odpadkov po individualnem sistemu (zbiranje odpadkov od vrat do vrat). Zbiranje embalaže v vrečkah je v nekaterih občinah že vpeljano in vse poteka nemoteno, seveda ne izključujemo možnosti, da se kasneje pristopi k nabavi zabojnika za embalažo. Trenutno smo v začetni fazi izvajanja pilotnega projekta in si je zanj potrebno vzeti čas, da lahko na podlagi izkušenj sprejemamo drugačne možnosti.

2. Lahko zabojnik za mešane uporabimo za embalažo?
Nikakor. Zabojnik za mešane komunalne odpadke je opremljen z nalepko, ki označuje vrsto odpadkov, ki se vanj odlagajo. Krajani so za namen zbiranja embalaže prejeli vreče. V prihodnje bomo dostavili dodatne vreče.

3. Kje lahko pustimo zabojnik, če kamion nima omogočenega dostopa do hiše?
Zabojnik lahko postavite na površino pločnika (javna infrastruktura), ki je najbližje v prikazani transportni poti. V kolikor ste v dvomih, kje je vaše prevzemno mesto, se obrnite na Komunalo Novo mesto d.o.o. na telefonsko številko: 07 39 32 492. Skupaj boste določili prevzemno mesto.

4. Ali lahko zabojnik, ki smo ga kupili za embalažo, uporabim namesto vrečke, čeprav je ta zabojnik drugačen in je komunala ne bo mogla dvigniti, da bi jo spraznila. Notri dajem vrečke. Ali bo kljub temu odvoz urejen?
V primerih, ko stranka pristopi k nabavi lastnega zabojnika, je to potrebno prijaviti na Komunalo Novo mesto d.o.o. na telefonsko številko: 07 39 32 580, temu primerno se obračuna odvoz odpadkov. V pilotnem projektu se odpadna embalaža zbira v vrečkah, prav tako morajo biti zabojniki prilagojeni in ustrezati standardu, da se lahko nemoteno odvaža in prazni zabojnik.

5. Ko je zabojnik pri cesti, ali lahko sprehajalci mečejo vanje različne odpadke. Kako lahko to preprečimo?
Praviloma morajo biti zabojniki na zasebni/lastni površini, razen na dan odvoza, ko morajo biti pripravljeni na prevzemnem mestu (ob posredovani trasi pobiranja odpadkov). V izogib takšnim nastalim situacijam, zabojnik umaknite na mesto, kjer ne bo dosegljiv mimoidočim.

6. Kako je glede računa? Nekaj krajanov je opazilo dražji račun v zadnjem obdobju. Večina ljudi je mnenja, da je takšen način zbiranja odpadkov dražji. Vsekakor si višjega računa ne želimo.
Zaradi pilotnega projekta ni prišlo do sprememb v obračunu, saj gre zgolj za pilotni projekt, ki ne vpliva na višino vašega računa.

7. Na otokih sedaj ni mešanih odpadkov. Krajan je opazil dva sprehajalca psov, ki sta se ustavila z vrečko pri otoku, in ker ni bilo mešanih odpadkov, sta vrečko s pasjim iztrebkom odvrgla v papir. Imamo kakšno rešitev za pasje iztrebke?
Z ekološkega otoka odstranjeni zabojnik za mešane komunalne odpadke zagotovo ne predstavlja razloga, da sta sprehajalca psov odvrgla iztrebke v zabojnik za papir. V tem primeru gre za malomarno ravnanje posameznikov. Ponekod je oddaljenost do najbližjih zabojnikov zelo velika, pa kljub temu ljudje pravilno odložijo iztrebke v najbližji zabojnik za mešane komunalne odpadke.

8. Rad bi razumel dobrobit novega načina. Kaj dejansko bo zdaj bolje, povečano število dodatnih zabojnikov in vreč ter več dela za smetarje?
Trenutni sistem integralnega zbiranja odpadkov po ekoloških otokih, zaradi neprimernega ločevanja odpadkov ne omogoča doseganja deležev ločeno zbranih frakcij po veljavni zakonodaji in smernicah, zato ima večina slovenskih mest že vpeljan sistem “od vrat do vrat”, ki ga poskusno uvajamo v vaši krajevni skupnosti.

9. Pojavljajo se tudi vprašanja, zakaj niso dobili zabojnika, ali so dobili premajhen oziroma premajhen zabojnik?
V tem primeru prosimo pokličite na telefonsko številko 07/39-32-580 in prijavite realno število oseb. V primerih, ko zabojnik ni pripravljen na dan odvoza se šteje, da ga ni treba izprazniti.

Obvestilo o identifikacijski številki zabojnikov!
Vsak zabojnik ima ob strani nalepko, ki se začne z številko 240000**in si jo more vsak uporabnik zapomniti. V našem sistemu je zabeležena vsaka identifikacijska številka zabojnika, ki je vezana na posamezno hišno številko.


SKUPAJ NAM BO USPELO. Bodimo dosledni.
Vaša komunala

 

 

Vsebinsko kazalo