Srečanje KS Žabja vas - povzetek

Datum objave: ponedeljek, 26. februar 2024

V Komunali Novo mesto d.o.o. smo v začetku leta v Krajevni skupnosti Žabja vas uvedli pilotni projekt individualnega zbiranja komunalnih odpadkov. Krajane smo  z njim seznanili srečanju 12. februarja 2024 v prostorih Krajevne skupnosti Žabja vas.  

V uvodnem delu smo predstavili namen pilotnega projekta individualnega zbiranja odpadkov in aktivnosti, ki smo jih v okviru izvajanja projekta že uresničili.  S projektom smo začeli v začetku meseca januarja. Vsako gospodinjstvo je, glede na število prijavljenih oseb,  prejelo ustrezni volumen zabojnika za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in vreče za zbiranje odpadne embalaže. Ob dostavi so krajani prejeli tudi obvestilo in navodila o individualnem načinu zbiranja odpadkov, ter urnik odvoza komunalnih odpadkov.  

V mesecu februarju smo vsakemu gospodinjstvu ponovno dostavili dodatne vreče za zbiranje odpadne embalaže in krajane povabili na srečanje. Na njem smo jim natančno predstavili transportno pot oziroma lokacije prevzemnih mest, kamor uporabniki odložijo odpadke. Prisluhnili smo krajanom, ki so se udeležili srečanja in jim odgovorili na vprašanja. 

 

S spremenjenim načinom zbiranja odpadkov iz gospodinjstev nameravamo doseči večji delež ločeno zbranih frakcij in uvesti bolj urejen in nadzorovan sistem zbiranja in ločevanja odpadkov.  

Veseli nas, da je bila udeležba na srečanju s krajani dobra. Odzvali so se v velikem številu, dali so predloge in tudi kritične pripombe. Za tiste, ki se srečanja niso mogli udeležiti, imajo pa o načinu zbiranja odpadkov vprašanja, smo pripravili odgovore. 

 

Zakaj ste se odločili, da boste pilotni projekt izvajali v Krajevni skupnosti Žabja vas?  

Krajevno skupnost Žabjo vas smo izbrali zaradi lažje logistike izvajanja pilotnega projekta. Je v  bližini našega podjetja in zbirnega centra na Podbevškovi ulici 12. Poleg tega pa je Žabja vas krajevna skupnost, v kateri je najmanj večstanovanjskih objektov in ima ugodnejšo razporeditev individualnih stanovanjskih hiš.  

Ker smo prva krajevna skupnost, v kateri se izvaja pilotni projekt, ali v ta namen dobimo kakšno nagrado? Včasih ste delili kompostnike, ali je možno, da jih prejmemo?  

Mestna občina Novo mesto vsako leto financira nakup kompostnikov, ki jih brezplačno razdelimo občanom. Za naročilo kompostnika se prijavite na info@komunala-nm.si. Uvrstili vas bomo  na seznam prejemnikov brezplačnega kompostnika.  

Velikokrat nismo prepričani, kam oddati odpadek, saj nismo prejeli nobenih navodil. Javnost premalo ozaveščate o ločevanju odpadkov.   

V lanskem letu je Komunala v vseh krajevnih skupnostih na območju MO Novo mesto pripravila predstavitev pravilnega ločevanje odpadkov. V krajevni skupnosti Žabja vas pa je bila zelo slaba udeležba.  

Vsi zabojniki so opremljeni z nalepko na kateri je označeno, kaj se odlaga v zabojnik. Zabojnik za mešane komunalne odpadke, ki ste ga prejeli je prav tako opremljen z nalepko, ki opozarja na pravilno odlaganje in ločevanje odpadkov. V vrečko za odpadno embalažo lahko odložite plastenke, konzerve in pločevinke, votlo sestavljeno embalaža mleka in sokov (tetrapak), plastenke čistil in pralnih sredstev, plastične vrečke in jogurtove lončke, plastično embalažo šamponov, zobnih past in tekočih mil, plastično in alu folijo, v katero so zaviti izdelki.  

V skupne zabojnike pa še naprej odlagate papir, steklo in biorazgradljive odpadke.  

Če boste krajani zainteresirani  lahko ponovimo predstavitev pravilnega odlaganja odpadkov.  

Na dan odvoza vaši zaposleni niso izpraznili zabojnika in odpeljali vrečke. Zgodi pa se tudi, da vrečke poberejo zgodaj zjutraj, zabojnik pa nekaj ur kasneje.  

Predlagamo, da si na naši spletni strani ogledate transportno pot, ki označuje pot komunalnega vozila. Zabojnik in vrečke morajo biti na dan odvoza, vsak petek ob 6.00 uri, nastavljeni na prevzemnem mestu. Prevzemno mesto je čim bližje glavni cesti. V kolikor zabojnik ne bo postavljen na prevzemno mesto, bo voznik komunalnega vozila razumel, da prazen in da odvoza ne potrebujete.  

V začetku izvajanja pilotnega projekta vreč z odpadno embalažo nismo pobirali v jutranjem času, ampak pozneje.  Na prošnjo nekaterih krajanov smo začeli vreče pobirati v zgodnjih urah, da v primeru slabega vremena ne bi prihajalo so raztrosa odpadkov iz vreč. 

Pri nas imamo veliko vreč odpadne embalaže, zabojnik za mešane komunalne odpadke pa prazen.  

Takšni primeri potrjujejo pravilno ločevanje odpadkov. Delež  mešanih komunalnih odpadkov, ki nastaja v gospodinjstvu, je majhen. V pilotnem projektu za zdaj še tedensko odvažamo mešane komunalne odpadke, načrtujemo pa manj pogost odvoz. 

Opazili smo povečanje položnice za komunalne storitve.  

Izvajanje pilotnega projekta ni vplivalo na obračun komunalnih storitev. Projekt financira Mestna občina Novo mesto in za krajane ni dodaten strošek.  

Obstaja nevarnost da bo v slabem vremenu prevrnilo zabojnik,  poškodovan bo in lahko poškoduje tudi kakšno vozilo. 

Takšne primere bomo sproti reševali in določili drugo prevzemno mesto. V primeru poškodovanja zabojnika pa nas pokličite in bomo poskrbeli za zamenjavo.  

Nekatera gospodinjstva niso prejela zabojnika ali pa so prejela premajhnega.  

Zabojnik so prejela vsa gospodinjstva, ki plačujejo komunale storitve oziroma vsa, glede na prijavljeno število oseb v gospodinjstvu. Gospodinjstva, ki števila oseb niso prijavila, zabojnika niso prejela. Zato opozorilo, da je obvezna prijava števila oseb, ki živijo v gospodinjstvu. Velikost zabojnikov smo namreč določili glede na prijavljeno število oseb v gospodinjstvu. V kolikor menite, da potrebujete večji zabojnik,  morate navesti razlog.   Eden od jih je, če nastaja  v gospodinjstvu večja količina plenic.  V tem primeru bomo zabojnik zamenjali za večjega. 

Pri nas nastane večja količina vej, ki jih ne moremo odložiti v zabojnik za biorazgradljive odpadke, zato jih nastavimo poleg zabojnika za mešane komunalne odpadke.  

Večje količine zelenega odreza morate sami pripeljati v zbirni center. Mi bomo za brezplačni prevoz poskrbeli v mesecu marcu in ponovno v jesenskih mesecih. Odvoz zelenega odreza bo  tudi v okviru tradicionalne čistilne akcije »očistimo sosesko«, ki bo marca. V primeru, ko so imate večjo količino zelenega odreza pa lahko storitev odvoza proti plačilu tudi naročite.  

Ali boste izvajali nadzor nad pravilnim ločevanjem odpadkov?  

Pravilno ločevanje odpadkov spremljamo in poskrbimo za nadzor. Vsak zaboinik  je opremljen z identifikacijsko številko, ki je vezana na gospodinjstvo oz. porabnika. V začetku aprila bomo nadzor poostrili in uporabnike dodatno opozarjali na nepravilno ločevanje odpadkov.  

Ali lahko dobimo dodatne vrečke za embalažo ali uporabimo druge vrečke, ki jih nismo prejeli iz vaše strani?  

Vrečke lahko prevzamete v našem podjetju. Po dogovoru pa jih lahko dostavimo v Krajevno skupnost in jih tam prevzamete. Uporabite lahko tudi druge vrečke, vendar mora biti razvidna vsebina v vrečki.  

Bomo dobili tudi zabojnike za embalažo? Zakaj ste predvideli vrečke in ne zabojnikov?  

V času izvajanja pilotnega projekta niso predvideni zabojniki. Vrečke za odpadno embalažo so se v več primerih izkazale za primeren oz. dober način zbiranja odpadne embalaže. Zakaj? Vrečke za odpadno embalažo imajo naslednje prednosti: vidna je vsebina vrečke, manjši volumen odpadne embalaže, lažja manipulacija komunalnih delavcev in podobno. Ves čas pa poudarjamo, da bo izkušnja s pilotnim projektom, ki mu poenostavljeno pravimo »zbiranje odpadkov od vrat do vrat«, dala smernice za nadaljnje aktivnosti.  

V zadnjih letih je MONM je urejala ekološke otoke po naseljih, predvidela dolgoročne rešitve kot tudi odkupovala prostor v ta namen. Sedaj, ko se je zadeva zelo prijela in uredila, se uvaja nov sistem zbiranja odpadkov. Kaj bomo sedaj s temi ekološkimi otoki?  

Ekološki otoki ostanejo naprej, ne glede na to ali bo prišlo do sistemske spremembe ali ne. Poudarjamo, da so ekološki otoki še naprej namenjeni za zbiranje odpadnega papirja in stekla. 

 
Skrbi nas, da bodo drugi uporabniki ali mimoidoči v naš zabojnik odvrgli odpadke, ki vanj ne sodijo.  

Vsak uporabnik dostavi zabojnik za mešane komunalne odpadke in vreče z odpadno embalažo ob dogovorjeno transportno pot oz. na prevzemno mesto, s katerega komunalni delavci odpadke odpeljejo. Informacijo o tem so dobili vsi uporabniki v KS Žabja vas. Po odvozu mora uporabnik poskrbeti, da je zabojnik vrnjen na  zasebno površino in mimoidoči vanj ne bodo mogli odložiti odpadkov. 

 

Po srečanju, ki je potekalo 12. februarja smo na željo nekaterih krajanov dodali zabojnike za biorazgradljive odpadke. V primerih, kjer se je izkazalo, da je potreben večji zabojnik, smo to uredili.  

Ugotavljamo, da  se je po srečanju s krajani že izboljšalo stanje na področju ločevanja odpadkov. Opažamo, da so zabojniki in vrečke v večini pravilno odloženi na prevzemnih mestih. Opozarjamo  pa, da so vrečke odložene tudi  na odjemnih mestih, kjer so včasih stali  zabojniki za embalažo. Vrečke, ki bodo nastavljene na nepravilnih prevzemnih mestih bomo začeli pregledovati in opravljati strožji nadzor.  

Če imate vprašanje o projektu, ki je novost v vaši krajevni skupnosti,  smo vam na voljo na telefonski številki 07 39 32 492. Več informacij o pilotnem projektu si lahko preberete na naši spletni strani. Objavljeno so tudi odgovori na vaša vprašanja: Informacije pilotnega projekta KS Žabja vas - Komunala Novo mesto (komunala-nm.si).  

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje.  

 

Komunala Novo mesto d.o.o.  

 

 

Vsebinsko kazalo