Obutev

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Poznamo mnogo vrst obutve: nizki čevlji, visoki, z zaponko ali vezalkami, s peto ali brez, izdelanih iz blaga, usnja ali umetnih materialov. Ko jim življenjska doba poteče oz. nastopi čas za nakup novih, se stari pari večinoma znajdejo v kleti, saj smo ljudje podzavestno nanje navezani in jih dolgo hranimo v upanju, da jih bomo nekega dne še potrebovali oz. jih  lahko podarili.

Neuporabno obutev oddamo v zbirnem centru. Svojo pot bo nadaljevala v obrate za recikliranje gume. Velikokrat se zgodi, da ta obutev še nekaj časa stoji in se na njej nabira prah, dokler ne spoznamo, da je pravzaprav  ne bo nihče več potreboval. Preden ta obutev roma v smeti, je smiselno razmisliti o njeni uporabnosti.


Kaj narediti s staro obutvijo

  • Ponošen, zbledel, raztrgan čevelj  poskusimo pobarvati, zakrpati sami ali s pomočjo čevljarja.
  •  Drug način recikliranja obutve poznamo predvsem v obliki darila ali donacije dobrodelnim organizacijam. Ne pozabite, obutev mora biti v paru in zvezana skupaj.
  • Oddamo jih v zbirni center, kjer bodo specializirana podjetja poskrbela za recikliranje.

Superge in športna obutev


Izrabljeni pari superg služijo kot odlična surovina za recikliranje. Podjetje Nike že od leta 1990 zbira in pošilja v reciklažo izrabljene superge (do danes 24 mio recikliranih superg ).  Produkt reciklaže je Nike Grid (ali črni gumasti granulat) – surovina, ki jo uporabijo za izdelavo nove obutve in športnih površin.

Prevleke za talne površine vsebujejo 92% recikliranih gum in podplatov športnih copat.


V Sloveniji imamo odličen primer prakse recikliranja iz odpadnih gum in športne obutve. Podjetje Playtop izdeluje varne prevleke za otroška igrišča, s čimer preprečijo morebitne poškodbe otrok pri padcih med igro. Trpežen material se sedaj uporablja tudi za prevleke na golf in drugih večnamenskih igriščih.

 

 



Vsebinsko kazalo