Aerosoli - pršila

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Aerosole ali pršila uporabljamo na dnevni ravni. To so spreji za lase, čistila za ploščice, čistila za les, kreme za britje, razkužila ali pa barvni spreji. Imamo jih v kopalnici, kuhinji, dnevni sobi…

Tovrstni odpadki spadajo med nevarne odpadke, zato jih ne odlagamo med mešane komunalne odpadke, ampak jih odložimo v zbirnem centru ali v času zbiranja akcij nevarnih odpadkov na terenu.


Približno 90% vseh pršil je narejenih iz jekla, 10% pa iz aluminija.

Tu je nekaj dejstev glede recikliranja aerosolov:

  • aerosoli potrebujejo 80-100 let za popolno razgradnjo;
  • če se pri proizvodnji aerosolov uporablja recikliran material, se privarčuje do 65% energije, ki je potrebna za proizvodnjo iz surovih surovin;
  • reciklaža 1 tone jekla privarčuje približno 2,5 tone rude, 2 toni premoga, 18 kilogramov apnenca.

Čeprav imamo vsi radi sijoče pohištvo in kristalno čista okna, se nas premalo zaveda, da so tovrstna čistilna sredstva zelo nevarna. Povzročajo glavobole in alergije, nekatera pa lahko nevarno vplivajo na naše zdravje.

Nikoli ne odvrzimo aerosol v naravo! Ker je embalaža še pod pritiskom, lahko kaj hitro pride do eksplozije in posledično do požara.


Čistila, ki vsebujejo nevarne kemikalije, velikokrat pristanejo na odlagališčih ali kar je še slabše, na črnih odlagališčih. Kemikalije tako še hitreje pronicajo v zemljo in v naš vodovodni sistem. Spet druge hlapljive kemikalije pa z nepravilnim ravnanjem zastrupljajo zrak in s tem povzročajo alergije in druge bolezni dihal.

Največ strupenih kemikalij vsebujejo antibakterijska čistila, osvežilci zraka, čistila za pomivalni stroj, čistila za pečico, okna, preproge ter čistilna sredstva za čiščenje kopalnic in ploščic. Z izbiro “zelenih” čistilnih sredstev in ustreznim ravnanjem z embalažo teh čistil lahko občutno zmanjšamo prisotnost nevarnih kemikalij v našem ekosistemu, izboljšamo naše zdravje ter ohranimo naš dom čist.

 

Kaj še lahko storimo


  • uporabljajmo okolju prijazna čistila;
  • uporabljajmo jih v manjših količinah;
  • prazno embalažo zavržemo na za to primerno mesto (zabojnik za plastiko, zabojnik za nevarne odpadke);
  • kjer je mogoče, uporabljajmo naravna čistila, kot sta kis in limona. Umazano posodo lahko umijemo tudi z vročo vodo;
  • kupujmo koncentrate, tako lahko eno embalažo čistila uporabljamo precej dlje časa;
  • namesto uporabe osvežilca za  zrak, odprimo okna in pustimo vetru, da očisti zrak. Lahko pa uporabimo tudi dišeče svečke;
  • namesto čistila za čiščenje pečice ali preproge, uporabimo mešanico sode bikarbone, soli in vode

Vsebinsko kazalo