Konzerve

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Prazne konzerve očistimo in jih odložimo v zabojnik za pločevinke ali embalažo.

Zakaj reciklirati konzerve

  • ker so enostavne za reciklirati. Ni jih potrebno razvrščati po barvi, obliki ali velikosti in jih je možno stopiti z ostalimi jeklenimi odpadki;
  • jih je možno zelo preprosto ločiti od ostalih materialov (ločijo jih z magnetom);
  •  z recikliranjem in ponovno uporabo varčujemo s primarnimi surovinami;
  • jeklo lahko recikliramo v nedogled in se ne bo poznalo na kvaliteti.

Kako poteka recikliranje konzerv

Recikliranje konzerv se prične z ločitvijo le teh od ostalih materialov, kot so papir s pomočjo velikih magnetnih plošč.

Ker je večina konzerv pocinkanih, je potrebno ta sloj cinka tudi odstraniti. Enkrat ločen od jekla se reciklira, za kar poskrbijo za to specializirana podjetja.

Sledi topljenje, nato iz vseh jeklenih odpadkov s pomočjo strojev izdelajo velike plošče.

Še žareče plošče potem razrežejo na več manjših, da je transport poenostavljen. Takšne plošče potujejo naprej v tovarne avtomobilov, gradbena podjetja, podjetja z gospodinjskimi aparati, …

Kaj še lahko storimo

  • kupujemo svežo hrano, s čimer se izognemo kopičenju konzerv v naših shrambah;
  • prazne konzerve očistimo, zbrusimo oster rob, ki je ostal od pokrova, ter naredimo lonček za barvice po naši meri;
  • čisti in suhi konzervi od znotraj vstavimo plastičen jogurtov lonček s podstavkom, utrdimo rob, nasujemo svežo zemljo in posadimo najljubšo cvetlico. Zunanjost konzerve lahko pobarvamo ali oblečemo z blagom.
Vsebinsko kazalo