Žarnice

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Ne glede na to, katere žarnice uporabljamo, je večino danes možno reciklirati. Spadajo med OEEO (odpadna električna in elektronska oprema) in ne med mešane komunalne odpadke, saj večina vsebuje okolju nevarne snovi.

Kaj storimo z neuporabno žarnico

Neuporabno žarnico odložimo v zabojnike za OEEO. Takšni se nahajajo v večjih nakupovalnih centrih ali drugih tehničnih trgovinah (Merkur, Baumax). Prav tako jih lahko oddamo v zbirni center.

Kako poteka reciklaža žarnic

Zbrane žarnice se najprej odpeljejo v obrate za recikliranje, kjer sledi drobljenje in sortiranje ostankov. Načeloma se pri tem postopku uporabljajo vakuum sistemi, ki zagotavljajo, da se nevarne snovi, kot so merkurij, med drobljenjem ne izločajo  v zrak.

Fluorescentne žarnice vsebujejo merkurij in kalcijev fosfat, ki ga pridobijo iz reciklata in se ponovno uporabi za izdelavo novih žarnic ali drugih predmetov.

Steklo žarnice je možno 100% reciklirati. Novi izdelki iz recikliranega stekla so zato iste kakovosti.

Aluminij, katerega vsebuje grlo žarnice, se uporabi za pridelavo novih grl oz. druge produkte. Tako zmanjšujemo pridelavo aluminija iz primarnih surovin, prav tako zmanjšujemo možnost onesnaženja naše okolice.

 

Vrste žarnic

Cevaste fluorescentne – največkrat uporabljene v pisarnah. Možne so tudi druge oblike, ki so primerne tako za dom kot za pisarno.

Kompaktne fluorescentne – so manjša različica cevastih flourescentnih žarnic. Imajo daljšo življenjsko dobo in so tudi energijsko bolj varčne. Te žarnice vsebujejo merkurij, kar pomeni, da po uporabi spadajo med nevarne odpadke.

Metal halogene žarnice – uporabljajo se predvsem pri spotlight (npr. reflektorji) in projekcijskih aplikacijah. Zaradi velikega delovnega pritiska v žarnici in visokega UV žarčenja je obvezna uporaba  v zaprtem ohišju z zaščitnim steklom, ki preprečuje prodor žarčenja. Ne smemo jih uporabljati  z reflektorji, ki imajo ventilacijske reže, skozi katere lahko svetloba prodira direktno v prostor.

Natrijeve žarnice – imajo zelo dober izkoristek in se največkrat uporabljajo za predore in javne razsvetljave.

Ultravijolične žarnice – uporabljajo se za doseganje posebnih efektov v gledališčih, diskotekah, mineralogiji, kriminalistiki…

Varčne sijalke

Od navadnih žarnic se razlikujejo v tem, da za oddajanje svetlobe ne uporabljajo žarilne nitke, temveč  ultravijolično svetlobo in paro živega srebra. Notranja stran varčnih sijalk je premazana s fosforjem, ki reagira, ko pride v stik z ultravijolično svetlobo in jo pretvori v vidno svetlobo. Ob priključitvi sijalke se upari majhna količina živega srebra. Ta plin tako prevaja električni tok, sijalka prične žareti in proizvajati svetlobo.

Varčne sijalke je mogoče reciklirati v 95%, zato je pomembno, da jih odlagamo ločeno od navadnih.

Zakaj so varčne sijalke varčne?

  •  V primerjavi s klasičnimi žarnicami, varčne prihranijo do 80% električne energije pri enaki svetilnosti.
  •  Za segrevanje potroši varčna žarnica le 5% energije, klasična pa 95%.
  •  Življenjska doba varčne žarnice je 15.000 ur, klasična pa doseže le 1.000 ur.

Kako ravnamo, če se sijalka razbije


  • Zapremo vsa vrata v prostoru in odpremo okna. Prostor zapustimo vsaj pol ure.
  • Koščke sijalke odstranimo s kartonom, tla pa obrišemo z vlažno krpo.
  • Ostanke sijalke, krpo in karton shranimo v steklen ali kakšen drug kozarec, ki ga zapremo s pokrovom.
  • Dodamo napis “POZOR, LAHKO VSEBUJE OSTANKE ŽIVEGA SREBRA” ter ga oddamo v zabojnik za nevarne odpadke.
Vsebinsko kazalo