Plastične vrečke

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Večino plastičnih vrečk lahko recikliramo. Mogoče bi bilo bolj primerno: plastične vrečke moramo reciklirati. Razlogi so našteti spodaj.

Ali ste vedeli:

  • Da vsako leto odvržemo med 500 in 1000 milijardami plastičnih vrečk? (Vir: Agencija Združenih držav Amerike za varstvo okolja).
  • Da plastična vrečka potrebuje 1000 let za razgradnjo? Ta ocena je pridobljena s pomočjo stopnje razgradljivosti plastike na 100 let starih odlagališčih.
  • Da plastične vrečke pri procesu razkrajanja razpadajo na vedno manjše koščke? Ti delci nato pronicajo v zemljo in podtalne vode ter povzročajo onesnaževanje.

Plastične vrečke odvržemo v zabojnik za plastiko ali zabojnik za embalažo.

 

Zakaj je potrebno reciklirati plastične vrečke

Z recikliranjem vrečk zmanjšamo onesnaževanje: za proizvodnjo plastičnih vrečk se uporablja strupena kemijska snov. Že s samo proizvodnjo zastrupljamo naš ekosistem.

Z recikliranjem vrečk varujemo življenje v oceanih: vsako leto pristane v naši oceanih milijarde plastičnih vrečk. Ker so na videz podobne meduzam, jih morske živali zamenjajo za hrano. Najbolj ogrožene so morske želve.

Z recikliranjem ohranjamo našo zemljo in pitno vodo čisto: plastične vreče se razkrajajo zelo počasi in na takšen način, da nastaja vedno več manjših delcev. Ti mikrodelci, ki vsebujejo strupene kemikalije, pronicajo v zemljo in onesnažujejo našo pitno vodo in rodovitno zemljo.

 

Spet po drugi strani, pa bi naj recikliranje vrečk bilo neekonomsko. Zakaj? Reciklaža 1 tone plastičnih vrečk bi naj stala okoli 4000$, ki se potem prodajo na trgu za le 32$ (Jared Blumenfeld, director of San Francisco’s Department of the Environment as reported by Christian Science Monitor).

In tu govorimo le o plastičnih vrečkah, ki jih uporabimo pri nakupovanju. Kaj pa vsa ostala plastična embalaža v naših domovih?

Kako lahko zmanjšamo število plastičnih vrečk

  • pri nakupih prinesimo vrečke s seboj;
  • uporabljajmo vrečke iz blaga ali papirnate vrečke, katere je lažje reciklirati;
  • kupljene stvari lahko zložimo v kartonske škatle, ki so nastavljene pri blagajni. To isto škatlo lahko potem uporabimo za ločevanje papirnatih izdelkov doma.

 

 

 

 

 

 

Vsebinsko kazalo