Skoči do osrednje vsebine
  • Reklamacije
  • eKomunala
  • Najdi

Kam z injekcijskimi iglami?

Injekcijske igle sodijo med nevarne infektivne odpadke, a ker, v gospodinjstvih nimamo zabojnikov za te in ker so nevarne z več vidikov lahko pomenijo tudi resno poškodbo za ljudi, ki s temi odpadki delajo. Ne smemo jih odložiti med komunalne odpadke!
Fizične osebe lahko zbirajo infektivne odpadke v namenskih posodah, ki so narejene iz trde plastike in se po uporabi nepredušno zaprejo. Uporabnikom omogočajo varno ločeno zbiranje in oddajo infektivnih odpadkov, ki ravno tako spadajo med nevarne odpadke. (https://www.dolenjske-lekarne.si/odpadna-zdravila/kam-z-odpadnimi-zdravili)
Lekarne za zbiranje odpadnih igel niso pooblaščene, razen če imajo sklenjeno pogodbo s pooblaščenim izvajalcem. V skladu z uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili lekarne namreč zbirajo in predajajo pooblaščenemu zbiralcu samo zdravila, ki jih ustrezno ločijo glede na sestavo in mesto nastanka odpadnega zdravila. Odpadne igle, ki predstavljajo nevarni kužni material, odda bolnik (v primerni embalaži) v ambulanti. Ponekod je navodilo, da se takšni odpadki shranijo v primerno posodo in nato odnesejo k izbranemu zdravniku, ki poskrbi, da se to ustrezno uniči. Nekateri Zdravstveni domovi imajo za takšne odpadke pri njih poseben kontejner, ki je namenjen za odlaganje kužnih in nevarnih odpadkov. Ampak le za odpadke, ki nastanejo pri njihovem delu, načina, da bi igle in podobne nevarne odpadke bolniki nosili k njim, pa se ne poslužujejo. Svetujemo vam, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam je predpisal zdravilo, da vam pove kam z odsluženimi injekcijskimi iglami.

Tagi:
Oceni članek:
4.2

x
hd film izle