• Reklamacije
  • eKomunala
  • Najdi

Kako in kam z odpadki

Plastenke 10 april 2014

Plastenke

Osem od desetih plastenk pristane na odlagališču. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da ta umetni material potrebuje več sto let za razgradnjo. Glede na dnevno proizvodnjo in porabo, bo potrebno veliko resneje pristopiti k problemu.

Pločevinke 10 april 2014

Pločevinke

Pločevinke po uporabi speremo z vodo in odvržemo v zabojnik za pločevinke na ekološkem otoku. Če tega zabojnika ni v vaši okolici, pločevinke odložimo v zabojnik za embalažo.

Pnevmatike 10 april 2014

Pnevmatike

Izrabljene ali poškodovane pnevmatike se reciklirajo.Oddamo jih vulkanizerju ali koncesionarju – oddaja je brezplačna. Lahko jih oddamo tudi v zbirnem centru.

Opeka in gradbeni material 10 april 2014

Opeka in gradbeni material

Večino gradbenih odpadkov in ostanke gradbenega materiala danes lahko recikliramo. Odvržemo jih v lokalnih zbirnih centrih (pri nekaterih samo v času zbiralnih akcij), kjer se nadaljnjo obdelujejo.

Mobilni telefoni 10 april 2014

Mobilni telefoni

Mobilne telefone je možno reciklirati. In je tudi nujno potrebno, saj je bilo glede na raziskave Strategy Analytics v letu 2007 prodanih 1,1 milijarde mobilnikov. Ne samo količina, skrb vzbujajoči so tudi materiali iz katerih so sestavljeni. Arzen, cink in svinec je le nekaj nevarnih snovi, ki jih vsebuje mobilni telefoni. Prav tako vsebuje tudi plastiko in kovine, nekatere med njimi zelo cenjene (srebro).

Prvi18192021222324252627